- Anasayfa
- Güzergahlarımız
- Karadağ
Karadağ
Adriyatik Denizi kıyısındaki Karadağ büyülü kumsalları ve panoramik manzarasıyla doğal bir çekiciliğe sahiptir. Macera turizminin çokça geliştiği ülkede kayak, bisiklet, tırmanış, yelken, rüzgar sörfü ve dalış gibi pek çok spor faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Biyolojik çeşitlilik açısından da oldukça zengin olan ülkede pek çok hayvan ve bitki türü vardır.
Karadağ’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri
Uzun kumsalları, yüksek tepeleri ve derin kanyonları ile coğrafi açıdan büyüleyici ülkenin başkentive aynı zamanda enbüyükkentiPodgorica’dır.
Karadağ Nerededir?
Balkan ülkesi Karadağ kuzeyinde Hırvatistan ve Bosna Hersek, kuzeydoğusunda Sırbistan, doğusunda Kosova ve güneyinde de Arnavutluk ile komşudur. Ülkenin batısında ise Adriyatik Denizi vardır.
Karadağ’a Ne Zaman Gidilir?
Tipik Akdeniz ikliminin görüldüğü Karadağ’ın iç bölgelerine gidildikçe iklim karasallaşmaktadır. Dağlık bölgelerde bahara kadar kalıcı olan karlara rağmen Karadağ’da yazlar sıcak ve kuru geçer. Deniz suyu sıcaklığının yaklaşık 24-25 derece civarına yükseldiği Karadağ’ı ziyaret etmek için en ideal dönem hem şehri keşfetmeye olanak sağlayan hem de hayran kalacağınız kumsallarda dolaşıp Adriyatik Denizi’ne girebileceğiniz mayıs ve eylül ayları arası dönemdir.
Karadağ çok genç bir ülkedir. Olur da savaş ve Yugoslavya’dan ayrılışı ile ilgili bir konuşmaya denk gelirseniz kafanız karışmasın. Çünkü Karadağ’daki insanların çoğu Orta Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelmektedir.
Karadağlılar eşcinsellik konusunda muhafazakârdır. Bu yüzden eşcinsel ziyaretçilerin bilhassa kamusal alanda kendilerine gelebilecek tepkilere karşı tedbirli olması, en azından bundan haberdar olması gerekir.
Karadağ’da çok tüketilen alkol aynı zamanda bir gurur meselesidir. Bu sarhoşluğun çok hoş karşılanmadığı anlamına gelmektedir. Son olarak Karadağ sahillerinde çıplak güneşlenmek çok alışılmış ve yaygın bir durumdur.
Akdeniz lezzetleri ile oryantalist tatların iç içe geçtiği Karadağ’da İtalya, Türkiye, Bizans ve Macaristan mutfağından izlere rastlamak mümkündür. Bölgeden bölgeye farklılık gösteren mutfak kültürü kıyı kesimlerde daha çok Akdeniz mutfağı etkisindeyken orta kesimlerde doğu mutfağına yakındır.
Ülkede en çok tüketilen gıdaların başında balık, peynir, koyun eti gelir. Börek ve baklava gibi Türk mutfağında da yaygın yemekleri seven Karadağlılar zeytinyağı, sebze ve meyveyi çokça tüketmektedir.
Peynirin bir şarküteri ürünü olmaktan ziyade yemek çeşidi olarak görüldüğü Karadağ’da farklı renklerde ve tatlarda çok fazla peynir çeşidi vardır. Karadağ mutfağının en popüler yemeği rastan’dır. Koyu yeşil lahanayı koyun eti, ev yapımı sosis gibi türlü etlerle karıştırarak pişirdikleri bu yemek evlerde de en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Bir diğer çok meşhur yemekleri kaçamak’ın yapımında ise yerel patates ile peynir kullanılır. Karadağlılar için çocuklarına yemek yapmayı öğretmek bir gelenektir.
Karadağlılar üzümden yaptıkları yerel içkileri rakijanın yanı sıra şarabı da çokça tüketmektedir.
Karadağ’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar
Karadağ yerel ürünlerin fazlaca olduğu harika bir hediyelikler şehridir. Bu yerel ürünlerin başında da gıda ürünleri gelir. Listenin en başında ise vranac adını verdikleri bordoşarapları vardır. Fakat daha sert bir şeyler arıyorum diyorsanız rakija sizi tatmin edecektir. Karadağlıların prsut adını verdikleri tütsülenmiş jambon da lezzetli seçenekler arasındadır. Ülkede karşınıza sıkça çıkacak bir diğer ürün de baldır. Bal üreticilerinin balmumundanyaptığımumlar da hediye seçeneklerinizden biri olabilir. Karadağlıların çokça tükettikleri kurutulmuş bitki çayları, aynı zamanda birer şifa kaynağıdır. Nane, adaçayı ve sarı papatya çayı en çok rastlayacağınız çaylar arasındadır.
Biraz pahalı ama şık mücevherler de Karadağ’dan alabileceğiniz hediyeler arasında. HercepNovi bu konuda oldukça tatmin edici bir seçenek olacaktır.
Karadağ’dan alışveriş yaparken aklınızda olması gereken önemli bir bilgi de şudur: Hafta içleri dükkânlar sabah 9’dan akşam 9’a kadar açık; fakat cumartesileri genelde sabah 8’de açılan dükkânlar öğleden sonra 3’te kapanıyor.
Karadağ’ın Festivalleri
Ocak sonu, şubat başında düzenlenen TripunGünü ise ülkenin koruyucusu olduğuna inanılan Tripun’a adanmıştır. Kotor’da Tripun Katedrali’nde gerçekleştirilen etkinlikler boyunca müzik ve dans iç içe geçer.
Karadağ’da mart ayı demek Kamelya ayı demektir. Yine Kotor’da gerçekleştirilen bu büyük festivalde sergiler ve konserler şehre yayılır.
Karadağ’da her yılın nisan ayında HercegNovi Tiyatro Festivali düzenlenmektedir. Festival her sene alternatif tiyatro gruplarını bir araya getirir.
Haziran ayında düzenlenen BudvaMüzikFestivali Adriyatik’in en büyük müzik festivalidir. Goran Bregoviç, Boney M gibi Balkan sanatçıların sahne aldığı festival her sene binlerce izleyici çekmektedir. Ağustos ayında düzenlenen PetrovicJazzFestivali ise ülkenin bir diğer müzik festivalidir.
Karadağ halkı için spor vazgeçilmezler arasındadır. Bunun en büyük göstergesi denebilecek büyük PodgoricoMaratonu her sene ekim ayında profesyonel ve amatör sporcuları bir araya getirmektedir.
Karadağ’da düzenlenen bir diğer önemli festival ise Merlinka’dır. Aralık ayında düzenlenen uluslararası queer festivalinde pek çok film gösteriminin yanı sıra yarışma bölümü de vardır. 2013’te Saraybosna ve Belgrad’da başlayan festivale 2014 senesinde Karadağ da katılmıştır.
Karadağ’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler
· Ortodoks Noel Günü (7 Ocak)
· Kutsal Cuma (29 Nisan)
· İşçi Günü (1 Mayıs)
· Ortodoks Paskalya Günü (2 Mayıs)
· Zafer Günü (9 Mayıs)
· Devlet Günü (13 Haziran)
Karadağ’da İklim ve Hava Durumu
Karadağ’ın güneybölgesindeAkdeniziklimi etkisi görülür. Yazların kuru ve rüzgarlı yaşandığı coğrafyada kışlar yağmurlu geçer. Karadağ’ın orta bölgesi ve kuzeyindeisekarasaliklim hâkimdir. En sıcak ayın temmuz ayında yaşandığı ülkede sıcaklıklar yazları 35-40 derece civarındadır. Karadağ dağlık bir bölge olduğu için bölgeler arası sıcaklık farkları yüksektir. Dağ tepelerindeki karlar ilkbahar mevsimine kadar kalır.
Karadağ’ın Kısa Tarihi
Sovyetler Dönemi’nde Yugoslavya’nınaltıcumhuriyetindenbiri olan Karadağ, Yugoslavya’nın parçalanmasının ardından 2003’te Sırbistan’la birlikte Yeni Yugoslavya’ya katılmıştır. Fakat bundan üç sene sonra 2006’da yapılan bir referandumla Sırbistan’dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmiştir. 2008 senesinde Avrupa Birliği’ne başvuran Karadağ henüz bu konuda onay almamıştır.
Karadağ’ın Ekonomisi
Yugoslavya’dan kopma sürecini sancılı yaşayan Karadağ’ın ekonomisi 1990’lı yıllarda düşüşe geçmiştir. Fakat 2000’lere gelindiğinde üretim kapasitesini arttıran ülke, 2005’te yüzde 4’lük büyümeyle önemli bir ivme yakalamıştır. Sırbistan’la ayrıldıktan sonra ekonomik anlamda yükselişini hızlandıran ülkede tarım oldukça gelişmiştir. Ülkenin bir diğer geçim kaynağı ise madenciliktir. Özellikle kömür ve boksit madenleri çokça çıkarılmaktadır. Son yıllarda özelleştirme baskısı yaşayan Karadağ’da hizmet sektörü yüzde 87’lik pay ile zirvededir. Karadağ’ın ekonomisinde turizmin de önemli yeri vardır.